Kettingen en colliers

Kettingen zijn er in vele maten en soorten. Alles wat om de nek kan hangen, wordt aangeduid als ketting of collier.
Voor gouden en zilveren kettingen, is er ook nog onderscheid in de soort
schakel die gebruikt wordt.
In bijgaande illustratie worden een aantal type schakels aangeduid. De gourmette, slang en venetiaanse schakel zijn de meest voorkomende.

De juiste lengte van de ketting kiezen

Voor dat je een ketting online koopt, is het goed om eerst een idee te hebben hoe je wil dat het valt. De lengte van het collier is daarbij erg belangrijk Er zijn grofweg vijf standaard maten, die we hier kort toelichten.

Chokers: tot 40 cm

De choker is de meest klassieke ketting, maar ook tegenwoordig ook weer helemaal fashionable. Als geen ander sieraad accentueert een choker de hals en kaaklijn. Juist daarom het accessoire bij een classy avondjurk of de perfecte keuze als bruidssieraad. Zeker voor strapless jurken een aanrader! Het sieraad valt net voor of op het sleutelbeen.

Prinses ketting: 40 – 45 cm

De Prinses lengte is de meest populaire maat voor kettingen. De lengte komt over het sleutelbeen en staat erg mooi bij ranke hals. Hangers, bedels, medaillons en andere versieringen passen er erg goed bij. Zeker bij een blouse of iets lagere gesneden halslijn staat het erg mooi.

Matinée ketting: 46 – 60 cm

Deze maat ketting valt tot boven de buste. Het is een lengte die bij veel vrouwen, ongeacht de hals, erg goed staat. Een mooie keuze voor een zakelijke of formele outfit. Een matinée ketting accentueert mooi het decolleté. Ook hier is een hanger of bedel een mooie toevoeging.

Opera ketting: 61 – 85 cm

Het leuke van deze collier lengte is het eindeloos variëren in de manier van dragen. Enkel om de nek ziet het er “sophisticated” uit, en perfect voor een ronde hals of coltrui. Je kan in de snoer, net boven je buste, een knoop aanbrengen of meerdere malen om je nek dragen.
Traditiegetrouw werd deze lengte vooral voor chique soirées gedragen, maar tegenwoordig wordt het veel gedragen als fashion-statement accessoire.

Rope ketting: vanaf 85 cm

Deze exclusieve ultra-lange maat is zowel classy als sexy. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos, en daarmee een perfecte aanvulling om van elke garderobe een mix & match paleis te maken. Zo’n sieraad is een eye-catcher bij uitstek.